Our Blog

Convingerile ne definesc realitatea dar parerile despre noi ne definesc existenta. Si cand spun pareri ma refer la modul in care ne descriem pe noi: “sunt bogat, sunt frumos, sunt versat, sunt liber, sunt cea mai buna mama, sunt bucurestean, sunt antipatica, sunt rafinata, sunt frumoasa, sunt sexi, si lista poate continua la nesfarsit…sau pana la sfarsitul apelativelor sau a cuvintelor din dictionar.

Ce inseamna asta? Inseamna ca pentru fiecare descriere/judecata in parte, ne creem experiente care sa confirme sau sa infirme ce credem. Cum avem nevoie de cat mai multe confirmari, ele se tot repeta in viata noastra ca sa ne demonstreze ca avem dreptate.

Dupa cum stim universul tinde sa ne dea dreptate ”daca eu cred ca sunt proasta, sau spun despre mine ca sunt proasta”, universul spune “da esti proasta”, adica o sa ma puna in situatii in care sa-mi arate acest lucru pentru ca altfel nu poate comunica cu mine. Adica, o sa cumpar ceva si la doua zile incep reducerile si o sa ma gandesc “ce proasta am fost ca mai puteam sa stau 2 zile” sau o sa dau o replica intr-o discutie si apoi o sa-mi para rau ca am fost proasta si nu am tacut…samd.

Ce mai face o convingere despre mine? Daca eu spun ca sunt cel mai bun sofer din lume in mod normal ar trebui sa fie un lucru bun dar daca stam sa ne uitam mai bine, daca eu cel mai bun sofer din lume ceilalti vor fi inevitabil mai slabi pregatiti ca mine. Asta inseamna ca eu de cate ori ies cu masina nu fac altceva decat sa ma frustrez. In primul rand ca nimeni nu conduce mai bine ca mine si este un haos pe strazi. Daca este haos si ma frustrez nu fac decat sa ma enervez si sa-mi scad vibratia. Daca merg cu cineva la volan, devin critica si ajung sa-l enervez si pe el. Pot sa merg cu Hakkinen si tot o sa gasesc stilul lui ca fiind prea sportiv si prea agresiv pentru ca nu este ca al meu, cel catalogat cel mai bun din lume.

De cate ori spunem “cel mai bun”, “cea mai tare” nu facem decat sa ancoram si sa ne setam limitele. Daca eu spun ca cea mai tare vacanta a fost cea din 2002, din respect si loialitate fata de spusele mele, si ca sa intaresc ca eu sunt conservatoare si ca am dreptate o sa am grija ca restul vacantelor mele sa fie mai putin decat cea din 2002.

Daca spunem ca cea mai buna saramura am mancat-o in Braila, de cate ori manac o saramaura o sa fiu nemultumita si dezamagita de alegerea facuta pentru ca nu exista o saramura mai buna ca cea din Braila.

Cam tot ce urmeaza dupa “eu sunt” ne creeaza existent, adica o inghesuila de situatii care mai de care dornice sa ne demonsteze ca suntem iubiti si acceptati in univers exact asa cum suntem si care sa ne creeze sentimentul de acasa, asa cum cosideram noi ca acasa inseamna. Practic starea de confort despre care se vehiculeaza este ceea ce stim si cunoastem despre lume. Starea de confort nu inseamna ca traim in conditii de 5 stele, inseamna ca traim asa cum credem noi ca se traieste indiferent daca inseamna sa te tarasti cu bani de la o zi la alta sau sa te bata barbatul cand ajungi acaasa.

O metoda foarte buna de scapat de convingeri este Theta healingul, metoda pe care o folosesc in terapiile pe care le fac. Ce fac diferit in orele de terapie este ca nu inlocuiesc “sunt incapabil” cu ”sunt capabil”, pentru ca, persoana cu care lucrez sa-si adauge la povestea vietii alta convingere si sa inceapa sa o experiminteze de parca nu are si altceva mai bun de facut.

Tot ce trebuie sa facem este sa ne oprim din a eticheta si din a ne eticheta si sa privim privim lucrurile fara sa concluzionam ca sunt bune sau rele sau cele mai bune sau cele mai rele. O solutie foarte simpla ar fi sa ramanem in starea de contemplare, adica de observare pasiva a tot ce ne inconjoara. Doar in stare de contemplare poti sa traiesti iubirea neconditionata, iubirea lui Dumnezeu.

 

Facebook