Theta

Starea Theta

Prin reținerea unei Stări a Minții Theta în mod conștient puteți crea orice și puteți modifica realitatea instantaneu.

Pentru a înțelege starea Theta, trebuie mai întâi să înțelegeți toate undele cerebrale. Există cinci frecvențe diferite de unde cerebrale: Beta, Alpha, Theta, Delta și Gamma. Aceste unde cerebrale se află în continuă mișcare, de vreme ce creierul produce în mod constant unde pe toate frecvențele. Tot ceea ce faceți și spuneți este reglat de frecvența undelor cerebrale. Una dintre frecvențe domină în orice situație.

Beta

În acest moment, atunci când gândiți, vorbiți și comunicați, mintea se află în starea Beta. Undele Beta au o frecvență de 14-28 de cicluri pe secundă. Beta este starea în care sunteți activ și alert.

Alpha

Alpha este podul dintre Beta și Theta. Într-o stare Alpha, undele cerebrale se mișcă la o frecvență între 7-14 cicluri pe secundă. Frecvența Alpha este asemănată cu o stare a minții foarte relaxată, meditativă. Undele Alpha guvernează visul cu ochii deschiși, fanteziile și denotă conștiința detașată, relaxată. Oamenii care nu funcționează bine pe această frecvneță vor avea dificultăți de memorie. De exemplu, dacă sunteți conștient că un anumit vis sau meditație a fost destul de puternică, dar nu vă puteți aminti detaliile, nu au fost generate suficiente frecvențe Alpha. Nu ați avut podul dintre mintea conștientă și cea subconștientă.

Pentru a înțelege mai bine o stare Alpha, închideți ochii și imaginați-vă un apus de soare. Vizualizați cu ochii minții soarele apunând peste ocean și pescărușii zburând lângă țărm. Acesta este începutul inducerii unei stări Alpha.

Atunci când s-au testat persoane care foloseau energia Reiki pe un encefalograf, s-a descoperit că aceștia foloseau unda cerebrală Alpha. În Reiki, practicantul își aduce ”Sursa” în corp. Energia este apoi manipulată prin intermediul mâinilor pentru a vindeca pe cineva. Encefalograful a arătat că atunci când energia-Sursă a ajuns în corpul vindecătorului și în mâini pentru a vindeca, creierul vindecătorului se afla în starea Alpha. Se știe că Alpha poate îndepărta durerea și este folositoare în vindecare.

Theta

O stare Theta este o stare foarte profundă de relaxare. Aceasta este starea folosită în hipnoză și în vis. Undele cerebrale sunt încetinite la o frecvență de 4-7 cicluri pe secundă. În fapt, Înțelepții meditează ore întregi pentru a atinge această stare în care sunt capabili să acceseze calmul absolut, perfect. Putem considera undele cerebrale drept subconștient; acestea guvernează acea parte din minte care se găsește între conștient și inconștient. Acestea rețin amintiri și senzații. De asemenea, ele ne guvernează atitudinile, convingerile și comportamentele. Undele cerebrale Theta sunt întotdeauna creative, inspiraționale și sunt caracterizate de senzații foarte spirituale.

Se consideră că această stare ne permite să acționăm sub nivelul minții conștiente. Theta este primul stadiu al Stării de Visare. Pentru a înțelege mai bine această frecvență, aceasta este starea pe care o avem atunci când stăm într-un vârf de munte, complet absorbiți de împrejurimi. La momentul realizării experimentăm ”cunoașterea” absolută a faptului că Dumnezeu este real; pur și simplu știm că Dumnezeu ”Există”. În acel moment ne aflăm în starea Theta. Atunci când accesăm o stare Theta și îl chemăm pe Creator, ne conectăm la Creatorul a Tot Ce Există pentru a vindeca o persoană instantaneu.

Delta

O stare a minții Delta există atunci când ne aflăm într-un somn profund. În starea Delta, undele cerebrale sunt încetinite la o frecvență de 0-4 cicluri pe secundă. De asemenea, această undă cerebrală este folosită atunci când sună telefonul și în mod intuitiv ”știm” cine sună.

Gamma

Unda cerebrală Gamma este starea în care ne aflăm atunci când învățăm și procesăm informații. Undele Gamma simulează eliberarea de Beta endorfine. Undele Gamma par a fi implicate într-o activitate mentală superioară care include percepția și conștiința. Ciclul undelor cerebrale se află între 40 și 5000 pe secundă în această stare. Consideră că atunci când ne aflăm în starea Theta-Gamma, suntem în starea cea mai apropiată de vindecarea instantanee. În cadrul miracolului unei vindecări creierul poate trece de la 4 cicluri pe secundă la 5000 de cicluri pe secundă.

În momente de criză, s-a observat că creierul se mișcă între starea Theta și Gamma, fără a mai fi prezentă nici o altă undă. Aceasta pare a fi un răspuns natural.

Undele Gamma dispar atunci când o persoană se află sub anestezie. Acestea pot de asemenea fi implicate în atragerea intrărilor senzoriale asupra unui obiect unitar pe care îl percepem. Acest proces este atât de eficient încât aproape că nu ne dăm seala deloc că se întâmplă. Înregistrări ale neuronilor din cortexul vizual arată că sincronizarea de pe banda gamma conectează părțile din cortex excitate de același obiect, ci nu acelea excitate de obiecte diferite, implicând ritmuri gamma. De exemplu, culoarea, forma, mișcarea și locația unui obiect sunt procesate în moduri diferite în cortexul vizual, iar aceste caracteristici ale unui obiect trebuie să fie reunite într-o singură entitate. Aceasta este cunoscută drept o problemă de legătură (care poate fi motivul pentru care oamenii acumulează amintiri plutitoare într-o stare inconștientă), iar ritmurile gamma se consideră a furniza o soluție.

Cercetări cu privire la Theta

Oamenii de știință au descoperit că anumite frecvențe ale creierului (în special în starea Alpha, Theta și Theta-Gamma) realizează următoarele:

  • Alină stresul și promovează reduceri de durată și substanțiale ale anxietății.
  • Facilitează relaxarea fizică profundă și claritatea mentală.
  • Măresc IQ-ul pentru capacitatea verbală și performanța verbală.
  • Sincronizează emisferele creierului.
  • Invocă imagini mentale vii și spontane, gândirea creativă, reduc durerea, promovează euforia și stimulează eliberarea de endorfine.

Anumite descoperiri dintr-un studiu recent publicat în Jurnalul American de Psihiatrie sugerează că activitatea sporită a undei theta în regiunile prefrontale ale creierului sunt legate de recuperarea fără medicație din anumite simptome de depresie majoră. Leuchter și Colegii (2002) au descoperit că creșterile legate de măsurătorile activității undelor theta (4-8 Hz) într-o encefalografie cantitativă (QEEG) au fost asociate în mod pozitiv cu răspunsul clinic la o ”pastilă de zahăr”.

În acest studiu, nu au fost descoperite diferențe semnificative din punct de vedere statistic între rata de răspuns la medicația antidepresivă versus placebo. Totuși, acei pacienți care au răspuns la medicație versus placebo au prezentat diferite modificări distincte ale tensiunii Theta prefrontale (PTC): cei care au răspuns la medicație au prezentat PTC scăzută, în timp ce aceia care au răspuns la placebo au prezentat PTC crescută. Pacienții care nu au răspuns la nici unul din tratamente nu au prezentat modificări semnificative ale PTC. Astfel, creșterile PTC par a fi exclusiv asociate cu îmbunătățirea unui simptom la pacienții care au primit placebo—o stare ”fără medicamente”.

Eficacitatea tratamentului placebo se consideră a depinde, în parte, de așteptările pacientului de a se însănătoși. În studiile clinice ascunse, cum ar fi acesta, nici pacienții nici doctorii nu știu cine primește medicația și cine placebo, până la sfârșitul studiului. Pacienții care iau placebo de multe ori consideră că iau agentul activ și că tratamentul va funcționa. Creșterea activității theta din lobul frontal, descoperită în răspunsul placebo, poate reflecta un mecanism psihologic legat de vindecarea naturală (fără medicație) a depresiei.

Referințe: Leuchter, A.F., Cook, I.A., Witt, E.A., Morgan, M. & Abrams, M., (2002). Modificări ale funcției cerebrale în cazul pacienților depresivi în timpul tratamentului cu placebo. Jurnalul American de Psihiatrie, 159, 122-129.

Facebook